==Onderdelen snijden==
Je zult de onderdelen eerst moeten snijden uit hout met de [[Gebruik Lasersnijder|Lasersnijder]]lasersnijder. In het bestand staan alle onderdelen en op de foto bovenaan deze handleiding zie je hoe het ongeveer gaat worden als je verder niets wijzigt. Dat is een beetje saai natuurlijk, het is leuker als je de bij de schakelaar bijvoorbeeld een tekstje als 'AAN UIT' zet, of er zelfs een foto in graveert. Probeer er maar iets moois van te maken.
Het bestand kun je op school openen in [[AutoCAD LT]] of [[Inkscape]] om er wijzigingen in aan te brengen. [[:File:STGS-UselessBox.svg|Je download het HIER.]]
Snijden kost iets minder dan een halve plank, dat is handig want wat je overhebt kan een ander weer makkelijk gebruiken.
Wat belangrijk is: Op de computer bij de lasersnijder werken we op dit moment met RDWorks. Er zijn een aantal belangrijke stappen die je moet uitvoeren voordat je het bewerkte bestand kunt uitsnijden:
Het is belangrijk dat je de instellingen goed zet, zeker als je In Inkscape:# Selecteer alles.# Kies in het menu voor 'Pad' en dan voor 'Object naar pad'.# Kies vervolgens in het eerst een dergelijk bestand opentmenu voor 'Bestand' en dan voor 'Opslaan Als'. In # De naam van het te bewaren bestand zijn bijvoorbeeld niet alle lijnen zwart gekleurdmag je natuurlijk zelf weten, maar het bestandstype moet '. En het zal oplettende mensen vast opvallen dat alle ronde en vierkante gaatjes rood dxf' zijn.
Dit is expres: Door met verschillende kleuren te werken kunnen we op de [[Gebruik Lasersnijder|Lasersnijder]] aangeven In RDWorks kies je nu in welke volgorde we willen dat alles geneden wordt. Zou het menu 'Bestand' voor 'Import' om je bijvoorbeeld van groot naar klein werken (oftewel alle gaatjes als laatste) dan heb je kans dat de onderdelen wat verschuiven door de gaatjes op het rooster of door de beweging van het apparaat waardoor de gaatjes niet precies komen waar ze moeten komenbestand te openen.Klaar is Kees!
Ook kun je hiermee aangeven dat bepaalde zaken minder krachtig hoeven. Zo kun je stukken tekst of plaatjes bijvoorbeeld heel licht inbranden. Bekijk het voorbeeld hieronder eens, zo ziet het bestand eruit als het van Inkscape of AutoCAD naar Retina Engrave is gestuurd ('geprint'):
[[File:retinaengrave3d_boxSnijden kost iets minder dan een halve plank, dat is handig want wat je overhebt kan een ander weer makkelijk gebruiken. De plank kun je alvast gaan zoeken. Roep even je docent erbij als je wilt gaan snijden.png]]
Wat valt op: De tekst is geel, gaatjes rood, de meeste lijnen zwart en de lijnen onderin blauw. Dit heeft alles te maken met de instellingen die zijn opgegeven. Bij elke kleur zie je namelijk een aantal waarden staan:
*Order: De volgorde van snijden. Kleuren met een laag nummer worden eerst gedaan.
*Speed: De snelheid waarmee de laser over het materiaal gaat. Snel is fijn want dan is er minder 'brandschade'. Maar ook is de snede dan minder diep ...
*Power: De kracht van de laser. Maximaal mag dit 90 zijn. Hoe sterker hoe harder de laser snijdt.
*Passes: Het aantal keer dat je wilt dat de laser de snede uitvoerdt. Bij nul slaat de laser de kleur over. Meestal zal dit 1 zijn. Bij dik materiaal kun je ervoor kiezen een aantal passes te doen.
Waarom zijn bepaalde waarden gekozen in dit geval (Let op: De waarden uit het plaatje zijn maar een voorbeeld, neem de waarden uit deze tekst over!!!!):
*Geel, dit is tekst en moet niet worden uitgesneden maar licht ingebrand:
**Order: 1, Speed: 50+, Power: 10, Passes: 1
*Rood, dit zijn de gaatjes. Dit zitten aan de binnenkant en willen we als eerste gesneden hebben:
**Order: 2, Speed: 40, Power: 65, Passes: 1
*Groen: Een beetje een vreemde eend in de bijt want deze lijn staat alleen in dit voorbeeld en niet in jullie bestand. Dit is een hulplijn die ik gebruikt heb in Inkscape en dit niet uitgesneden moet worden. Passes mag dus 0 zijn, de overige waarden maken niet veel uit:
**Order: 7, Speed: 50+, Power: 10, Passes: 0
*Zwart: Dit zijn alle buitenlijnen, niets bijzonders aan:
**Order: 3, Speed: 40, Power: 65, Passes: 1
*Blauw: Ook normale lijnen maar toch blauw ... Dit deel van het doosje staat links onderaan, en laat de laser nu minder sterk worden naarmate deze meer links onderaan komt ... door het een andere kleur te maken kunnen we de laser net wat meer kracht geven bij het snijden van dit onderdeel dan bij de rest.
**Order: 1, Speed: 40+, Power: 75, Passes: 1
Meer informatie over snijden met de lasersnijder vind je in de handleiding [[Gebruik Lasersnijder]]. Lees dat goed door.
De onderdelen kun je allemaal tegelijk uitsnijden, gaat er iets fout dan kun je ook een los onderdeel uitsnijden. Het slimst is dit onderdeel te kopieren in het tekenprogramma en te plakken in een nieuw document. Dit nieuwe document 'print' je vervolgens.