Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

OMA-Useless Box

1.004 bytes toegevoegd, 26 jun 2017 11:17
Er zijn wat onderdelen bijgekomen en de werkwijze is wat meer gedetailleerd.
*Houtlijm
*Schroevendraaier
*Schroeven:**3 stuks 2 schroeven groot,5 x 12**1 stuk 2,5 x 16**1 stuk 3,5 x 12**2 stuks 3,5 kleine schroevenx 20
*Klittenband met plakstrook
*Paperclip of ander ijzeren staafje
Het bestand kun je op school openen in [[AutoCAD LT]] of [[Inkscape]] om er wijzigingen in aan te brengen. [[:File:STGS-UselessBox.svg|Je download het HIER.]]
 
Snijden kost iets minder dan een halve plank, dat is handig want wat je overhebt kan een ander weer makkelijk gebruiken.
 
Het is belangrijk dat je de instellingen goed zet, zeker als je voor het eerst een dergelijk bestand opent. In het bestand zijn bijvoorbeeld niet alle lijnen zwart gekleurd. En het zal oplettende mensen vast opvallen dat alle ronde en vierkante gaatjes rood zijn.
Klap de zijden nu in elkaar, het is handig hiervoor vier handen (en bijbehorende armen) te hebben. Alles moet nu drogen, lees op de lijmpot hoe lang dit ongeveer duurt. Ook is het slim een elastiekje om het doosje te doen zodat de gelijmde onderdelen goed op elkaar geklemd zitten. Maak het dekseltje op dezelfde manier.
Let bij het doosje en het dekseltje goed op de richting van de scharnieren en dat deze recht zitten zodat ze later in elkaar passen.
[[File:oma-box005.png|300px]]
De schroefjes kunnen wat afwijken van die op het plaatje natuurlijk, belangrijkste is dat de maat 2,5x12 is.
[[File:oma-box006.png]]
Lijm de druppelvormige onderdeeltjes aan elkaar en aan het druppelvormige erop armpje met een klein druppeltje lijm. Als het stempeltje naar links wijst (zoals op het plaatje), dan wijst het druppeltje wijzen de druppeltjes naar rechts en zit zitten aan de achterkant van het armpje ... Zet het vervolgens ook nog vast met de schroefjes, dit is op zich overbodig (het zit tenslotte al vastgelijmd) maar zorgt ervoor dat het geheel extra stevig is op dit punt en precies op de juiste plaats zit.
==DPDT Schakelaar solderen==
Ook moet de schakelaar met snoertjes helemaal klaar zijn.
Om te beginnen slopen we eens wat: De motor heeft twee witte asjes. Een ervan mag weg, dit is het asje aan de kant waar de koperen aansluitpuntjes zitten. Knip met een tangetje het witte asje afof trek het er gewoon vanaf als dat lukt.In het laatste geval het plastic graag bewaren: We kunnen de motorunit zo hergebruiken tenslotte ;-)
[[File:oma-box012.png|400px]]
Schroef met de twee 3,5x20 schroeven het houten onderdeel op de motor. Deze moet aan de kant waar het asje nog aanwezig is. Ook moet de bovenkant van de schroef gelijk komen te liggen met het hout, het kan zijn dat je er even kracht voor moet zetten. Als de schroef erboven uitkomt dan gaan er dingen niet passen. In dat geval zul je het schroefgat moeten verzinken door er bijvoorbeeld met een houtboor een groter gat tot aan de helft van de houtdikte in te boren.
Als je schroeven hebt die goed schuin aflopen kun je ze goed in het hout draaien. Het is niet heel erg als er een stukje van de schroef aan de andere kant van de motor tevoorschijn komt.
De eindschakelaar mag er nu op worden geschroeft. Aan de bovenkant gebruiken we daarvoor een 2,5x12 schroefje en aan de onderkant de 2,5x16 schroef. Die laatste komt er een beetje uit, maar zit daardoor wel fijn stevig. Let op wat de boven en onderkant is. Het hout is dun en je draait de schroef er makkelijk veel te hard is. ''Vast is vast'' zeggen ze dan, oftewel draai hem precies zo aan dat alles goed op zijn plek blijft zitten ... Meer is niet nodig.
[[File:oma-box017.png|400px]]
Even opletten: Op het plaatje zit de schakelaar meer rechtop misschien niet precies zoals bij jou. Gebruik gewoon de kleine gaatjes die ervoor gemaakt zijn en dan dat deze uiteindelijk moet komen. Het plaatje loopt wat achter moet je maar denkenkomt alles goed.
Ook grijpen we weer naar de soldeerbout. Op twee van de drie pootjes op de eindschakelaar komen snoertjes. Het is fijner om de pootjes eerst alvast te vertinnen, dat maakt het makkelijker om de snoertjes er op te solderen.
* Soldeer het rode korte snoertje (tuimelschakelaar pootje A) op het bovenste pootje van de endswitcheindschakelaar.* Soldeer het korte gele snoertje (tuimelschakelaar pootje F) op het onderste pootje van de endswitcheindschakelaar.
[[File:oma-box018.png|400px]]
==Testen, testen en nog eens testen==
Als je nu het armpje op de motorunit zet dan werkt het in principe al wel. Natuurlijk kan het zijn dat je een fout gemaakt hebt; zou je dan de boel aanzetten dan heb je kans dat de kracht van de motor het armpje of de endswitch eindschakelaar kapot draait. Om dat te voorkomen testen we eerst of alles werkt zoals het moet.
Plak hiervoor op het witte asje een plakbandje en vul de batterijhouder met de juiste batterijen.
Als dit tot zover in orde is dan de laatste test. Zet de schakelaar boven op in de ‘uit’ stand en druk de eindschakelaar in. De as moet nu stoppen met draaien. Als je de eindschakelaar ingedrukt houdt en de schakelaar bovenop van ‘uit’ naar ‘aan’ zet moet de as weer gaan draaien.
Als dit alles klopt mogen de batterijen er weer uit en kun je de laatste paar dingen doen. Het armpje mag nu op de as van de motor. Hiervoor heb je een 3,5x12 schroef nodigdie je in het midden draait. Een druppeltje lijm in het houten gaatje waarin het asje komt is een handige extramaar hoeft op zich niet.Ook hier geld weer: vast is vast!
Mogelijk moet je het asje een beetje draaienmet een tangetje want met de hand gaat het vrij zwaar. Let er even op dat het metaal van de eindschakelaar niet geplet wordt en nog vrij kan bewegen als je de arm heen en weer beweegt.
[[File:oma-box021.png|450px]]

Navigatiemenu