OMA-Tailoring-Opdracht01

Uit Aureus Beta
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het is handig (en leerzaam en leuk) om je eigen gereedschap te maken. Dat is wat je bij de eerste opdracht dan ook gaat doen. Er moet een speldenkussen gemaakt worden en gewichtzakjes.


Speldenkussen.jpg


Wat moet je eerst weten

Dit doe je allemaal met een naaimachine. Het kan (en mag) ook zonder overigens als je echt hardcore wilt gaan. Je moet dus de naaimachine enigszins onder de knie hebben en in ieder geval weten hoe je de naaimachine gereed maakt, hoe je bochtjes maakt, hoe je aan- en afhecht. Verder eigenlijk niets dus dat scheelt!


Wat heb je nodig?

  • Stof: twee lapjes van 13 bij 13 centimeter
  • Fiberfill

Stof knippen

Het aller allerbest is je stof eerst te strijken. Dat moet eigenlijk ook, maar als je daar geen zin in hebt of toevallig alle strijkijzers op zijn dan kun je dat overslaan.

Speldenkussen01.jpg
Teken op de stof 2 vierkanten van 13 bij 13 centimeter af met je kleermakerskrijt. Zorg er voor dat de vierkanten recht van draad op de stof liggen. Dit betekent dat de zijden van het vierkant met de draadrichting van de stof meelopen. Hoe de draadrichting van je stof loopt, kun je zien als je wat draadjes losrafelt. Knip de vierkanten uit met je stofschaar.

De vierkanten op elkaar naaien

Speldenkussen02.jpg
Leg de vierkanten met de goede kant van de stof precies op elkaar en speld ze vast met een paar kopspelden.
Speldenkussen03.jpg
Naai de vierkanten op elkaar met de naaimachine. Hierbij hou je een naadtoeslag van 1 centimeter aan. Dus je naait op 1 centimeter van de rand van de stof. Je begint net iets uit het midden van één van de zijden van het vierkant. Vergeet niet de draad te hechten door na de eerste 3 steken even achteruit en dan weer verder te naaien.
Als je bij een hoek aankomt, stop je 1 centimeter voor het einde. Zet de naald naar beneden en daarna je voetje omhoog. Draai de stof een kwartslag, zet je voetje weer naar beneden en naai verder.
Speldenkussen04.jpg
Je stopt met naaien ongeveer 5 centimeter van waar je bent begonnen. Je laat dus een stukje open. Vergeet niet te hechten.
Haal je werk onder de naaimachine vandaan en knip de draden af. Strijk je werk met stoom.

De andere kant

Speldenkussen05.jpg
Je knipt de hoekjes van de naadtoeslag af. Dit is nodig om het kussen te kunnen keren en de hoeken mooi recht te krijgen.
Speldenkussen06.jpg
Je knipt dicht langs het stiksel. Let goed op dat je niet in het stiksel zelf knipt!
Speldenkussen07.jpg
Keer je werk om. Dit doe je door de opening die je hebt laten zitten in één van de naden van het kussentje.
Duw de hoeken goed naar buiten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een brei- of haaknaald gebruiken. Gebruik hiervoor liever niet je schaar. De punten zijn meestal scherp, waardoor je het risico loopt door je stof te steken.
Speldenkussen08.jpg
Strijk je kussentje mooi plat. Strijk de naadtoeslag bij de opening in de naad ook goed naar binnen.

Vullen en sluiten!

Speldenkussen09.jpg
Vul nu het kussentje via de opening op met fiberfill. Gebruik telkens kleine plukjes, zo kun je de vulling mooier verdelen.
Ik heb wel eens gelezen dat er in plaats van fiberbill ook wel eens fijn zand of haren worden gebruikt. Van het zand blijft het kussentje beter staan en de haren zouden je spelden tegelijkertijd scherp houden.
Speldenkussen10.jpg
Doe je kussen niet te vol, zodat je de opening nog dicht kan spelden.
Speldenkussen11.jpg
Naai op ongeveer 2 millimeter afstand langs de rand van het kussentje. Je begint net boven de opening die je hebt dichtgespeld. Vergeet niet te hechten.
Naai niet over je spelden heen, want hiermee kun je je naaimachine flink beschadigen. Duw de vulling opzij als je niet genoeg ruimte hebt om te naaien. Bij de hoeken gebruik je dezelfde techniek als bij het op elkaar naaien van de vierkanten. Bij het einde ook weer even hechten.


En klaar!

Speldenkussen12.jpg
Als je alles goed hebt gedaan dan ziet je speldenkussen er ongeveer zo uit! Hierin kun je al je kopspelden steken die je tijdens het naaien uit je werkstuk haalt.

Gewichtige zaken

Dit was vrij makkelijk. Een vierkantje. Je zou er nogal simpel van worden om weer hetzelfde te doen en dus gaan we nu een stapje verder: Gewichtzakjes.

Nu je nog met kleine stukjes stof werkt lijkt het nog wel mee te vallen, maar zodra je met grotere lappen en patronen werkt zul je ziet dat stof de vervelende eigenschap heeft vooral op vloeren te willen glijden; Vooral als het heel precies op een patroon moet liggen ...


De gewichtjes maak je op precies dezelfde manier als het speldenkussen maar in plaats van fiberfill doe je er gedroogde bonen, spliterwten of knikkers in.


Speldenkussen13.png

Ook maak je nu geen vierkanten natuurlijk maar wat leukere vormen. Deze drie krijg je gratis! Hoe leuk is dat. Oplettende leerlingen valt het natuurlijk gelijk op dat de hoeken niet bepaald scherp zijn. Waarom zou dat zijn?

Maak zelf in totaal iets van 4 van dit soort gewichtjes; Allemaal verschillend. Als je toch bezig bent kun je meteen eens proberen een ster met scherpe punten te maken om te zien hoe dat werkt.


Let wel op: In de zakjes zitten harde dingen. Je moet ze dus niet helemaal volproppen want dan kan de voet er niet meer overheen tenslotte ...