OMA-Lasersnijder-03

Uit Aureus Beta
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als je iets in Tinkercad hebt gemaakt en je wilt het naar de 3D printer sturen, moet je dit voorwerp eerst 'slicen'. Oftewel in kleine laagjes snijden zodat de 3D printer er iets mee kan. Op dezelfde manier kun je natuurlijk een voorwerp 'slicen' voor een lasersnijder.


Planning
Week 1 Download het ultra speciale voorwerp.
Importeer dit in Kiri:Moto en zet alle instellingen goed.
Exporteer het vervolgens als .svg bestand.
Importeer dit bestand in Lightburn.
Wijzig nog wat als je wilt, en exporteer het dan als .rd bestand naar de lasersnijder.
Week 2 Als het snijden nog niet is gelukt, kun je dit nu nog doen.
Verven in leuke kleuren is optioneel.


Deze opdracht maak je met het programma 'Lightburn', dat speciaal gemaakt is om plaatjes en tekst op zo'n manier te vertalen dat een lasersnijder er mee om kan gaan. Op de computer die vlakbij de lasersnijder staat kun je Lightburn vinden. Het heeft het volgende icon:

Lightburn icon01.png

Ook maak je gebruik van Kiri:Moto, een website die 3D objecten naar 2D plakjes omtovert. Deze website kun je hier vinden: https://grid.space/kiri/?sm:LASER


Bestand downloaden

We beginnen dit keer niet in Lightburn, maar in de webbrowser. Start Chrome maar eens op en ga naar de volgende website: https://www.thingiverse.com/thing:763622

Hier kun je 'Benchy' downloaden. Dit bootje wordt veel gebruikt om 3D printers te testen. Het bestand dat je gaat gebruiken heet '3DBenchy.stl', maar als je alles download (met de veelzeggende blauwe knop 'Download all files'), dan moet je dit bestandje er nog even uithalen.

Zodra je het gevonden hebt kun je naar de Kiri:Moto website: https://grid.space/kiri/?sm:LASER

Van 3D naar 2D

Hier vind je een 'grid' met aan beide kanten een aantal knoppen. Twee daarvan zijn belangrijk: 'Layers' en 'Start'.

Kirimoto01.png

'File' is ook wel een beetje belangrijk natuurlijk, maar de pijlen waren op.

Allereerst moeten we het programma nog even iets vertellen. We werken tenslotte met hout van 3mm dik, en als we dat niet even goed duidelijk maken dan hebben we teveel of juist te weinig laagjes.

Klik op de knop 'Layers' en wijzig de waarde die bij 'Height' staat dus naar 3.

Kirimoto02.png

Dan klik je op de knop 'File' en kies je voor 'Import'.

Kirimoto03.png

Even zoeken naar het juiste bestandje, het heet '3DBenchy.stl'. (Even tussen haakjes: Als je dingen download bij Thingiverse zijn dat meestal .zip bestanden die je eerst moet uitpakken ... als je dat nog niet gedaan hebt kun je er eigenlijk niet zoveel mee nu. Eerst uitpakken dus.)

Kirimoto04.png

Vervolgens klik je op de knop 'Start' en kies je voor 'Slice'. In het model zul je nu de laagjes zien.

Kirimoto05.png

Klik daarna weer op 'Start', maar kies nu voor 'Preview'.

Kirimoto06.png

De losse plakjes liggen nu netjes naast elkaar op het vlak.

Kirimoto07.png

Tot slot klik je weer (alweer!!!!!) op 'Start' maar nu kies je voor 'Export'.

Kirimoto08.png

Kies voor 'svg'. Dit soort bestand ben je eerder ook al tegengekomen toen je een dobbelsteen maakte. In Lightburn kun je namelijk prima SVG bestanden importeren.

Lightburn

Start het programma Lightburn op.

Lasersnijder02-01.png Klik in het menu 'bestand' (links bovenin) en kies van voor 'importeren'. Importeer nu het bestandje dat je zojuist hebt opgeslagen.


Als je wilt kun je er nog iets opzetten ('Boaty McBoatface' ofzo). Tot slot moet je de instellingen nog even checken. Het is slim om letters e.d. in een andere kleur te doen, zodat je dit goed kunt graveren.


Tot slot nog de instellingen: Kijk even welke kleur je importbestandje heeft. Meestal is dit zwart, maar het kan ook rood zijn ... de kleur maakt niet zoveel uit want de instellingen van die kleur is waar het om gaat. Op deze voorbeeldplaatjes moet alles dat rood is gesneden worden, en alles dat zwart is moet gegraveerd worden. Dit zijn de instellingen (in het Nederlands en daarnaast in het Engels):

Lasersnijder02-07.png Lasersnijder02-08.png

(Lijn = Line = snijden, Vullen = Fill = graveren)

Zoals je ziet is bij snijden de 'Speed' laag en de 'Power' hoog, en bij graveren precies andersom.

Ook moet je er nog even op letten dat je eerst graveert, en dan snijd! Daarvoor moet je even naar die kleurlagen kijken.

Lasersnijder02-15.png

Als Graveren boven Snijden staat dan is het goed, zo niet dan moet je een laag naar boven verplaatsen met de pijltjes.

Tot slot bewaren als een RD bestand op een USB stick.

Lasersnijder02-09.png Klik op de knop 'Opslaan RD file' (of 'Save RD file'), en sla het .rd bestand op een USB-stick op.


De Lasersnijder

Nu met de stick naar de lasersnijder en de boel uitsnijden. Denk er even aan dat het een klein bootje wordt, je hebt dus maar een klein stukje hout nodig! Meestal liggen er wel wat reststukjes.


Lijmen

Als allerlaatste onderdeel moet je het doosje nu nog lijmen. Het is hout, dus de lijm die je moet gebruiken ligt ook voordehand: Houtlijm! Dit kan vlekken, dus doe dit niet boven je allermooiste trouwjurk of trouwpak.

Ik heb hier nog geen plaatjes van, de eerste die mij wat mooie foto's toestuurt krijgt koekjes!