OMA-Intro 3D Design
In dit onderdeel leer je een 3D object te ontwerpen en te printen met een 3D printer.
Planning | |
---|---|
Week 1 | Het meest belangrijke is een account voor TinkerCad dus daar moet je echt mee beginnen. Als je dat voor elkaar hebt en je hebt het voorbeeld precies kunnen namaken dan zijn we al heel tevreden. |
Week 2 | Je maakt de sleutelhanger verder af en exporteert hem. Daarna kun je hem misschien uitprinten. |
Week 3 | De kans is groot dat alles af was, maar je de boel nog moet uitprinten. Dat kun je deze les misschien doen. Let er even op dat je meerdere objecten tegelijk kunt uitprinten (maar daar moet je wel voor samenwerken)! |
Inhoud
Inleiding
Tegenwoordig kan je de meest fantastische dingen maken met een 3D printer. Bedrijven gebruiken het om supersnel nieuwe prototypes te ontwikkelen. Universiteiten gebruiken 3D printers om heel nauwkeurig kleine onderdelen te maken in hun onderzoek en in de bouw wordt geëxperimenteerd met het 3D printen van huizen. Voordat je echter iets kunt 3D printen, moet je eerst iets in 3D kunnen ontwerpen. Dus laten we daar maar eerst mee beginnen!
TinkerCad
De eerste les TinkerCad is er eentje die je gewoon via YouTube kunt bekijken. Hiep hiep hoera. Het is slim om de video zo nu en dan op pauze te zetten en het is ook slim om even van een headset of oortjes gebruik te maken.
Je kunt de video hier vinden: https://youtu.be/vmEblgBn3tw
Als je de video hebt bekeken maak je zelf ook een sleutelhanger. We willen wel iets bijzonderders zien dan alleen maar tekst enzo, dus doe je best. Er zijn ook zo nu en dan sleutelhangers nodig voor liftsleutels en dergelijke. Wat je ook kunt doen is dus even bij je docent of de concierge langsgaan om te vragen of er nog iets nodig is. Zo help je jezelf, een ander en het milieu!
Hoe je iets dat je gemaakt hebt naar de Creality printers krijgt, dat zie je hier: https://youtu.be/W4YyrFij2Co
Hoe je iets dat je gemaakt hebt naar de Prusa printers krijgt, dat zie je hier: https://youtu.be/xj6lSnJwQEQ
In de komende weken komen er regelmatig nieuwe TinkerCad lessen bij.
Vervolg
Nu begint natuurlijk het echte werk pas! Extrude is slechts één van de vele opties die Fusion 360 biedt, maar wel een heel handige optie! Alleen hoef je niet altijd alles helemaal zelf te verzinnen. Er zijn heel veel mensen die al 3D ontwerpen gemaakt hebben en die je zelf kunt aanpassen. Een website met heel veel voorbeelden is bijvoorbeeld Thingiverse. Kijk maar eens naar deze ontwerpen:
- https://www.thingiverse.com/thing:1997469
- https://www.thingiverse.com/thing:323038
- https://www.thingiverse.com/thing:2198510
- https://www.thingiverse.com/thing:1576163
Alle bestanden van Thingiverse kan je in principe gelijk printen. Voeg het bestand toe aan Slic3r en check de instellingen. Maar, let op, met name de grootte kan nog al eens afwijken. Zorg ervoor dat je bestand maximaal 3 cm hoog is! Anders duurt het meer dan een lesuur om het te printen. Zin in een uitdaging? Open het ontwerp dan eerst in Fusion (door de Import-optie te gebruiken) en pas het ontwerp aan aan jouw wensen.