Transferpers

Uit Aureus Beta
Versie door Roald (overleg | bijdragen) op 10 aug 2018 om 14:43 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Met een transferpers kun je poliflex of andere materialen op textiel persen. Andere materialen zullen vast ook wel kunnen, maar we hebben nog niet alles geprobeerd....')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met een transferpers kun je poliflex of andere materialen op textiel persen. Andere materialen zullen vast ook wel kunnen, maar we hebben nog niet alles geprobeerd. Als jij leuke ideeen hebt horen we ze graag!


In tegenstelling tot de kopiermachine, waar dit wel leuk is, steek je hier best niet je hoofd tussen ... Zonder gekheid: Het apparaat wordt heel erg heet. Brandblaren zijn met deze temperaturen blijvende littekens als je pech hebt!!!

Aanzetten

Het aanzetten is simpel:

  • Maak het apparaat eerst open door de hendel omhoog te trekken.
  • Check of er geen materialen op, rond of in het apparaat liggen die kunnen smelten of gewoon niet van hitte houden. Snoeren houden niet van hitte, je medeleerlingen ook niet.
  • Zet de schakelaar op 'aan' (tja ... en doe vooral ook de stekker erin als deze niet op 'aan' gaat).

Nu is het afwachten. Het apparaat is zo ingesteld dat het ongeveer 165 graden Celsius wordt. Dit is de werktemperatuur. Het kan ongeveer een minuut of 10 duren voordat het apparaat zo warm is.

Voorbereiden plaatje

Terwijl het apparaat opwarmt kun je fijn je plaatje voorbereiden als je dat al had uitgesneden.

Afhankelijk van wat je hebt uitgesneden is het mogelijk dat je hier nog iets aan moet doen namelijk: Het poliflex komt uit de Vinylsnijder als een grote lap, behalve als dat precies is wat je wilde hebben moet je er nog stukjes tussenuit halen: Alles dat niet op je werkstuk moet komen moet er tussen uit.


Rolandstika losgeknipt.png

Het is ook handig om het grote stuk eerst wat kleiner te knippen. Als er rond heel je plaatje ongeveer een centimeter overblijft is het prima.


Rolandstika lospeuter01.png

Het pulken gaat het makkelijkst met een stanleymesje en een pincet. Pulken met je vingers kan ook. Let er wel op dat je het materiaal dat overblijft zo min mogelijk aanraakt. Er komt dan namelijk vocht en vet van je handen op waardoor het minder lang en goed blijft zitten.


Rolandstika lospeuter02.jpg

Voorbereiden werkstuk

Als de temperatuur op 165 staat kun je verder. Maar voordat je een plaatje op je werkstuk gaat persen, is het slim de boel eerst goed voor te bereiden.

Stop je werkstuk dus in het apparaat en doe met de hendel de klep dicht. Houd het ongeveer een seconde of 5 dicht en daarna mag de boel weer open. Je werkstuk is nu goed plat waardoor het plaatje dat je gesneden hebt er makkelijk op gaat.

Persen maar

Je plaatje kan nu op het werkstuk geplakt worden. Doe dit met de doorzichtige kant boven.


Werkstuk weer in het apparaat, apparaat dicht ... en 15 seconden wachten. Het apparaat telt zelf ook mee en gaat piepen als het vindt dat het klaar is. Ik zou zelf nog even 5 tellen wachten en dan pas de klep open doen.


Tot slot haal je de doorzichtige beschermlaag er nu voorzichtig vanaf door eraan te trekken. Het komt nog wel eens voor dat sommige stukjes door bobbeltjes in de stof wat minder goed zijn blijven plakken.


Rolandstika done.png

Als je de beschermlaag er voorzichtig aftrekt dan kun je hem vrij makkelijk weer terugduwen om het werkstuk nog een keer te persen in het apparaat. De kans is groot dat het dan wel vast zit.