Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

OMA-Intro Solderen en electronica

1.569 bytes toegevoegd, 9 sep 2018 10:52
geen bewerkingssamenvatting
De dampen van de hars zijn nog giftiger dan de metaaldampen ...
'''Tip: Naast de soldeerstations staan filterapparaten die de dampen wegtrekken en filteren, gebruik die dus.'''(Twee keer dezelfde tip ... vast wel een beetje belangrijk :)
Tot slot smelt de soldeertin bij ongeveer 300 graden celsius. Je kunt je voorstellen dat het meer moeite kost om een blok van 2 kilo staal te verwarmen dan een kleine naald: In principe is een soldeerbout bij 300 graden prima, maar als de voorwerpen die je wilt solderen aan de grote kant zijn is het slim de temperatuur wat hoger te zetten.
 
'''Laatste Tip: Soldeer is gesmolten heel erg heet en het lijkt dan net water, aleen dan van meer dan 300 graden Celsius. Net als water kan het op je vinger druppelen of als het wegspringt in je oog springen. Pak uit de gereedschapskast een veiligheidsbril!!!'''
==Goed solderen==
* 2 snoertjes
* 1 weerstandje
* 1 batterijbatterijhouder met batterijen.
Nu maak je een snoertje aan een pootje van de led, en de weerstand aan het andere pootje en daar gaat weer een stukje snoer aan. Normaal zou je dan een mooi circuit diagram krijgen met allerlei wonderlijke tekens erin. Dat hoeft gelukkig niet. Deze was echter simpel had je al gelezen dus voor alle volledigheid toch maar het circuitdiagram. Probeer voor de grap eens de verschillende onderdelen te benoemen, als je er niet uitkomt geeft dat niet.
[[file:dummysolderenintro-led-circuit01.png|circuit diagram]]
 
Kleine opmerking: Er is een kleine kans dat er nog een voorraadje ouderwetse lampjes te vinden is. Dit hoor je nog wel van je docent. In dat geval hoef je niet eens een weerstand en een led te gebruiken maar pak je gewoon zo'n lampje.
Als je vandaag erg avontuurlijk bent ingesteld kun je ook nog een stukje snoer tussen de weerstand en de led doen. Het moet er ongeveer zo uitzien:
[[file:dummysolderenintro-led-circuit02.png|Plaatje super simpel circuit]]
Dan de grote test: Doe de snoertjes aan de batterij ... als de led aangaat dan heb je het goed gedaan, als hij uitblijft dan niet. Als het hele gebeuren uit elkaar valt dan heb je zeker niet goed gesoldeerd!
Je had een klein voordeel als je [[OMA-Paper_Circuits|Paper Circuits]] al gedaan had inderdaad. Zo niet dan ben je er misschien tegenaan gelopen dat de led lamp een plus en een min pool heeft. Zoek zelf even op hoe dit zit ergens op internet of vraag het aan iemand uit je klas als je er zelf niet uitkomt.
 
 
We proberen het milieu te sparen en hergebruiken dus zoveel mogelijk onderdelen. Als je klaar bent soldeer dan alles weer even uit elkaar en ruim het op als het nog gebruikt kan worden.
==Challenge==
Misschien ben je bij een 3D opdracht al draadmodellen tegengekomen. Dit zijn 3D vormen die alleen uit lijnstukken bestaan. Voor de challenge heb je wat 3D inzicht nodig. Hieronder wat voorbeelden zodat je weet waar het over gaat:
[[file:dummysolderenintro-wireframe001.png|voorbeeldjes van draadmodellen die gebruikt zouden kunnen worden en leuk zijn met lampjes]][[file:solderenintro-wireframe002.png|voorbeeldjes van draadmodellen die gebruikt zouden kunnen worden en leuk zijn met lampjes]][[file:solderenintro-wireframe003.png|voorbeeldjes van draadmodellen die gebruikt zouden kunnen worden en leuk zijn met lampjes]][[file:solderenintro-wireframe004.png|voorbeeldjes van draadmodellen die gebruikt zouden kunnen worden en leuk zijn met lampjes]][[file:solderenintro-wireframe005.png|voorbeeldjes van draadmodellen die gebruikt zouden kunnen worden en leuk zijn met lampjes]] 
Hou het supersimpele electrische schema nu ook even in je achterhoofd en tel deze bij elkaar op: Je gaat een draadmodel in elkaar solderen met daarin verwerkt een aantal ledlampjes. Je kunt een dobbelsteen maken, een vuurtoren, een auto of een spook of wat je zelf als idee hebt. Er zijn wel beperkende factoren:
* Je krijgt per persoon dat meewerkt 15cm soldeertin.
* Je / jullie krijgen 1 batterij.
Snoer , ijzerdraad, batterij(en ijzerdraad ) en lampjes mag je wel gewoon pakken.
LET OP: Ijzerdraad heeft veerkracht. Als er een druppel gesmolten soldeertin aan hangt te bungelen en je stoot tegen het ijzerdraad wordt de druppel gelanceerd. Zet dus een veiligheidsbril op en let daarnaast goed op elkaar.
Tips en truuks:
* De min polen van de ledlampjes kun je gewoon aan je draadmodel vastmaken, dit maak je dan weer aan de min pool van de batterij. Hierdoor heb je alleen snoertjes nodig voor de plus pool van de ledjes.
* De batterij kun je er uiteraard gewoon los bij laten bungelen. Probeer deze echter in je ontwerp in te passen in wat je maakt zodat het een geheel wordt.

Navigatiemenu