Metaquip Lasersnijder

Uit Aureus Beta
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De nieuwste aanwinst, de 90W Metaquip Lasersnijder

Metaquip lasercutter icon01.png

We hebben hem gesponsord gekregen van de Stichting Rotterdams Hulpfonds voor het Onderwijs (RHO) en inmiddels zijn er alweer flink wat kilometers mee gemaakt. Voor gebruikers: LET OP! HET IS EEN DUUR APPARAAT ... WEET JE NIET ZEKER WAT JE DOET, DOE HET DAN IN DIT GEVAL NIET!


Behalve de lasersnijder is het ook slim om te kunnen werken met Lightburn of RDWorks. RDWorks is een gratis pakket dat we niet meer echt gebruiken omdat Lightburn veel beter is. Hier en daar verwijzen we er nog wel naar overigens.

Dat gezegd hebbende ...

Inhoud

De basis

Voor het gemak is dit deel van de handleiding onderverdeeld in hapklare brokken. Uiteraard moet je zelf ook nog wat opletten: Als iemand al met de machine is bezig geweest en hetzelfde materiaal heeft gebruik (okay okay, en het ook nog goed ging), dan hoef je misschien niet de focus opnieuw in te stellen om maar eens een voorbeeld te geven. Als je weet wat je doet, dan kun je dus zaken overslaan.

Pre-Flight Check

  1. de grote rode STOP knop bovenop moet uitgetrokken zijn.
  2. Op de rechter zijkant van de machine:
    1. Onderste groene knop moet ingedrukt zijn.
    2. Bovenste twee rode schakelaren moeten op 1 staan.
    3. Onderste twee rode schakelaren mogen op 0 staan.

Laser snijklaar maken

  1. Stop de sleutel in de lasersnijder en draai hem een halve slag om. Zodra je nu op de bovenste groene knop aan de rechter zijkant van het machine drukt gaat de machine aan.
  2. Druk op de knop ‘Z/U’ (14) om in het menu te komen.
  3. Druk op ‘pijltje rechts’ (13) om het snijvlak te laten zakken.
  4. Doe de klep open en leg het te snijden materiaal op het snijvlak.
  5. Druk op de knop 'ESC' (12) om uit het menu te gaan.
  6. Breng met de pijltjes toetsen (13) de laserkop ergens boven je materiaal.
    1. Zorg ervoor dat niet alleen de kop erboven is, maar het ‘paaltje’ erachter ook!!!
  7. Druk op de knop ‘Z/U’ (14) om weer in het menu te komen.
  8. Druk op de knop ‘pijltje naar beneden’ (13) en ga naar ‘Autofocus’ in het menu, en klik dan op de knop ‘Enter’ (11).
    1. De laser gaat nu focussen op je materiaal en zal het snijvlak weer wat omhoog brengen.
    2. Als je vreemde geluiden hoort of getik, druk dan de grote rode STOP knop bij het display in en vraag om hulp!
  9. Druk op de knop 'ESC' (12) om uit het menu te gaan.
  10. Breng de snijkop nu met de pijltjesknoppen boven de startpositie die je wilt hebben en druk op de knop ‘Origin’ (9).
  11. Doe de klep van de lasersnijder dicht.

NB: Je materiaal ligt nu wel in de lasersnijder, maar zeker als het een beetje krom ligt heb je nog wel een stapje extra te doen: Lees het deel over 'Je materiaal goed neerleggen' helemaal aan het eind van deze pagina eens goed door.

Je bestand van de computer naar de lasersnijder

Voila, je hebt iets moois gemaakt en dat heb je ook al klaargezet in [[Lightburn] of in RDWorks. Vol met spanning kijk je naar de monitor van de computer, en daarna naar de lasersnijder ... maar er gebeurt niets! Helemaal niets! Dat is jammer, maar gelukkig kun je er iets aan doen. Hieronder lees je hoe je werkstuk van de computer naar de lasersnijder krijgt. Je kunt dat op drie manieren doen:

  • Met Lightburn direct (via USB Kabel)
  • Met Lightburn via je eigen USB Stick
  • Met RDWorks direct (via USB Kabel)

Lightburn direct (via USB Kabel)

De computer bij de lasersnijder staat via een kabel in contact daarmee, die hoef je er gelukkig niet zelf tussen te prakken. Dat is handig. Het enige dat je hoeft te doen is op 'Send' te klikken. Lightburn zal je nog even vragen hoe je het bestandje wilt noemen. Je mag zelf een naam uitkiezen natuurlijk. Let er wel even op dat de naam maximaal uit 8 letters bestaat; Maak je de naam langer dan komt deze niet goed in beeld.

 

Lightburn via je eigen USB Stick

Als je op 'Save RD File' klikt kun je een locatie op de computer zoeken en daar je bestand opslaan. Als je een USB stick hebt kun je deze uitkiezen en hier je bestand op zetten. Kies liefst een naam die uit 8 letters bestaat, hier gaat de lasersnijder beter mee om.

RDWorks direct (via USB Kabel)

In RDWorks zit een knop 'Download'. Hiermee 'Upload' je je bestand naar de lasersnijder ... dit is niet heel handig gekozen, maar het is niet anders.

Je bestand openen op de lasersnijder

Ook hier, afhankelijk van je manier van werken, heb je een aantal mogelijkheden:

  • Je bestand stond al op de lasersnijder (want dat kan natuurlijk ook!).
  • Je bestand heb je direct naar de lasersnijder geschreven vanuit Lightburn of RDWorks
  • Je bestand staat op een USB Stick

Je bestand heb je naar de lasersnijder geschreven vanuit Lightburn of RDWorks

  1. Druk op de knop 'File' (7)
  2. Op het scherm (15) zie je nu een lijst met bestanden die al op de lasersnijder aanwezig zijn.
  3. Meestal staat het bestand dat je naar de lasersnijder toe hebt geschreven al geselecteerd. Zo niet zul je met de pijltjesknoppen (13) even moeten zoeken.
  4. Druk op de knop 'Enter' (11)

Je bestand staat op een USB Stick

  1. Druk op de knop 'File' (7)
  2. Kies met de pijltjestoetsen (13) voor ‘Udisk+’ en druk dan op ‘Enter’ (11).
  3. Kies met de pijltjestoetsen (13) voor ‘Read Udisk’ en druk dan op ‘Enter’ (11).
  4. Kies met de pijltjestoetsen (13) in de lijst die nu op het schermpje is voor het bestand dat je wilt kopieren naar het geheugen van de lasersnijder en klik dan op het pijltje naar rechts om in het menu aan de rechterkant van de bestandenlijst te komen.
  5. kies in dit rechtermenu voor ‘Copy to mem’ en druk op ‘Enter’ (11) zodat het bestand naar het geheugen van de snijder gekopieerd wordt. Je ziet de voortgang van het kopieren.
  6. Druk nog een keer op ‘Enter’ als het kopieren klaar is.
  7. Druk op ‘ESC’ (12) om in het vorige menu te komen. Hier kun je met de pijltjes toetsen naar boven en onderen gaan op zoek naar je zojuist gekopieerde bestand. Het laatst gekopieerde bestand staat doorgaans standaard geselecteerd en heeft het laatste nummer. Zoeken moet dus makkelijk zijn.
  8. Is je bestand geselecteerd, druk dan op ‘Enter’ (11).

Je bestand stond al op de lasersnijder

  1. Druk op de knop 'File' (7)
  2. Op het scherm (15) zie je nu een lijst met bestanden die al op de lasersnijder aanwezig zijn.
  3. Meestal staat het bestand dat je naar de lasersnijder toe hebt geschreven al geselecteerd. Zo niet zul je met de pijltjesknoppen (13) even moeten zoeken.
  4. Op het schermpje zie je ook een klein plaatje van elk bestand, let er even goed op dat het ook echt is wat je zoekt. Namen als 'COOL', of 'LIEF' komen helaas vaak voor op de lasersnijder ...
  5. Druk op de knop 'Enter' (11)

... en dan snijden!!!

Zo, je bestand staat in het geheugen van de lasersnijder. Resten er nog een check van je materiaal, en daarna kan de snijder aangezet worden!

Je materiaal goed neerleggen

Bekijk eens hoe je materiaal op de lasersnijder ligt. Je krijgt het beste resultaat als het helemaal plat ligt. Het hout dat we gebruiken ligt meestal niet heel erg plat en ook het karton wil nog wel eens een beetje bol staan. Wat je hier tegen kunt doen is werken met de gewichtjes die ergens rond de lasersnijder rondzwerven.


De manier van neerleggen is wel even opletten:

  • Als je een klein deel gaat uitsnijden uit het materiaal is het makkelijk: Leg de gewichtjes vooral om het deel dat uitgesneden moet worden heen. Let er even op dat er genoeg ruimte blijft voor de snijkop om heen en weer te bewegen.
  • Als je grote dingen gaat uitsnijden dan kun je misschien juist de middenstukken van je voorwerp gebruiken om de gewichtjes op te leggen. De snijkop kan hier dan fijn omheen werken.
  • Als je gaat graveren moet je extra goed opletten: De laserkop beweegt dan veel verder naar links en naar rechts dan je zou denken. Ga ervan uit dat de snijkop ongeveer 5 centimeter naar links en naar rechts van alles dat gegraveerd moet worden nog kan bewegen.


Om te checken hoeveel ruimte je werkstuk gaat gebruiken kun je op de knop 'Frame' (10) drukken. De snijkop zal nu over je materiaal heen gaan en je kunt zo controleren of de gewichtjes die je misschien neer hebt gelegd niet van hun plaats af gaan en of het materiaal niet te klein was.

Starten met snijden

  1. Zet de twee onderste rode knoppen aan de zijkant van de lasersnijder nu op 1. Hierdoor gaat de afzuiginstallatie links van de lasersnijder flink loeien (en dan snap je meteen waarom we die nu pas aanzetten).
  2. Als de klep open staat, doe deze dan dicht.
  3. Druk op de knop 'Start / Pause' (8).

Mogelijke problemen

... OEPS ...

Natuurlijk gaat er wel eens wat fout. De knop 'Start / Pauze' (8) kun je altijd indrukken om wat last minute wijzigingen aan te brengen of om wat dingen recht te leggen. Als je een vreemd geluid hoort of ziet dat de snijkop vast zit, druk dan de grote rode stop knop naar beneden.

In alle gevallen: Als je de grote rode stop knop naar beneden hebt gedrukt, zet de lasersnijder dan niet zomaar aan maar haal even iemand die er verstand van heeft.

Er is veel rook in de snijruimte

Waarschijnlijk staat de afzuiginstallatie niet goed aan. Controleer of alle rode schakelaren aan de rechter zijkant van de lasersnijder op 'aan' of '1' staan. De onderste twee zijn voor de afzuiginstallatie.

Kom je er niet uit, druk dan de 'Start / Pauze' knop (8) in om het snijden te onderbreken en haal hulp.