Full Spectrum Lasersnijder
De lasersnijder kun je gebruiken om allerlei materialen te snijden of in te branden. Wij werken zoveel mogelijk met materiaal van 3mm dik. Als je dan met karton een test hebt gemaakt die past of goed is, weet je zeker dat het ook goed is als je het vervolgens van hout of plastic maakt.
Inhoud
Opstarten Lasersnijder
De lasersnijder zet je niet zomaar even aan. Het is een duur apparaat waarmee nogal wat fout kan gaan, en gaat het niet fout met het apparaat dan kan er nog het een en ander met jou gebeuren (ook wel bedrijfsongevallen genoemd). Volg de stappen dus.
- Achter de lasersnijder vind je een emmer met water waar twee slangen in verdwijnen, check of dit ook echt zo is. Zo niet heeft het apparaat geen koeling en verbrandt de boel!
- Open de klep en verwijder al het achtergebleven materiaal.
- Let er ook goed op dat onder het rooster geen troep is achtergebleven: Dit kan er namelijk voor zorgen dat de laser geen focus heeft waardoor deze niet goed snijdt!
- Zorg ervoor dat de afzuigslang uit het raam hangt en doe het raam en/of het rolgordijn vervolgens zo dicht als mogelijk.
- Achter de lasersnijder, bij het raam, vind je een stekkerblok. Zet dit aan. Als alles goed is dan gaan er een aantal apparaten tegelijk aan:
- De afzuiger zal beginnen, mogelijk komt er nog een wolk stof uit de buis die je zojuist uit het raam gelegd hebt.
- De waterpomp zal het koelwater rond gaan pompen, dit kun je door de klep van de lasersnijder juist zien: De bellen zullen uit de glazen buis verdwijnen.
- De lasersnijder zelf zal aangaan als deze niet goed uitgezet is.
- De glazen buis met de bellen is nu het probleem: Achterin de buis zit namelijk nog een heel klein belletje; iets rechts van waar je op dit plaatje de x ziet staan. Dit moet er ook uit en moet helaas met een truuk:
- Laat 1 persoon de lasersnijder een beetje optillen aan de linkerkant zodat deze schuin staat. Een hoek van ongeveer 30 graden is prima. Doe dit met de rechterhand, hou met de linkerhand de slangen aan de achterzijde van de lasersnijder vast. Dit voorkomt dat de slangen losschieten.
- Laat 1 ander persoon nu de stroom heel even uitzetten en na een tel of 3 weer aanzetten. Dit is juist genoeg tijd voor het belletje om los te komen en alsnog naar boven te schieten. Zodra het boven is en via de slang uit de glazen buis uit is mag de lasersnijder weer naar beneden gelaten worden.
- Check voor de zekerheid of de hele glazen buis nu echt luchtbelvrij is.
- Trek de rode knop op de lasersnijder naar boven, de lasersnijder is nu actief.
Opstarten computer en calibratie lasersnijder
Opstarten computer? Hoort dat er wel bij? Jazeker: Voor zowel de computer als het programma waarin je een tekening hebt gemaakt is de lasersnijder niets anders dan gewoon maar een printer. Een speciaal programma zorgt er vervolgens voor dat de lasersnijder begrijpt wat jij, de computer en het tekenprogramma nu eigenlijk willen. Voer de volgende stappen uit:
- Open het programma 'Retina Engrave 3D'. Dit vind je op het bureaublad van de computer en open je door erop te dubbelklikken.
- Links onderin het venster staat nu 'Not Connected'. Er is nog geen verbinding tussen de lasersnijder en de computer. Klik linksonder naast 'Not Connected' op het ronde pijltje om de verbinding tot stand te brengen. Het kan een seconde of wat duren maar dan moet er 'Connected' komen te staan.
- Klik in het venster op het icon met het huisje om de lasersnijder naar zijn home stand te brengen. Dit kan overigens ook door op de knop met het huisje op de lasersnijder zelf te drukken.
- Minimaliseer het programma Retina Engrave 3D door op het streepje rechtsboven in het venster te klikken. Het is belangrijk dat je dit niet uitzet (dus vooral niet op het kruisje klikken), het moet op de achtergrond blijven meedraaien!
De Vectortekening
Een vectortekening is niet hetzelfde als een plaatje dat je bijvoorbeeld in MS Paint hebt gemaakt. Bij de laatste hebben de plaatjes een extensie als BMP, JPG of GIF en elke pixel in de tekening is min of meer opgeslagen. Bij een vectortekening zijn de pixels niet opgeslagen, maar de informatie over hoe alle lijnen lopen. En dat is precies waar een snij apparaat iets aan heeft! Vectortekeningen hebben vaak SVG als extensie.
Op de computer zul je twee programma's vinden waarmee je dit soort tekeningen kunt maken of openen: AutoCAD LT en Inkscape. Beide zijn gratis te gebruiken en kun je dus thuis ook op je computer zetten. In principe maakt het niet uit welke je gebruikt, er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten:
- De schaal: De lasersnijder gaat ervan uit dat je in milimeters werkt, zorg ervoor dat je tekenprogramma ook in mm staat.
- De maat: De lasersnijder heeft maar een beperkte ruimte om te snijden. Ook zul je merken dat de rechterbenedenhoek wat minder mooi gaat dan de linkerbovenhoek.
Als je nu iets hebt gemaakt of geopend klik je op afdrukken of print in je programma en als er wordt gevraagd op welke printer je wilt printen dan kies je de Full Spectrum Engineering Driver PC3. Klik daarna op OK.
Je tekenprogramma weet verder niet beter of het gemaakte ontwerp is afgedrukt. Als het goed is dan komt het venster van Retina Engrave 3D vanzelf naar de voorgrond. Zo niet dan zou je het wel in de startbalk moeten zien knipperen en zul je er zelf even op moeten klikken om het naar de voorgrond te laten komen.
Snijden
Zorg ervoor dat je in Retina Engrave 3D het tablad 'Vector Cut' geselecteerd hebt.
Nu is het een zaak van even logisch nadenken. Doorgaans zullen alle lijnen zwartgekleurd zijn. Voor eenvoudige zaken is dit helemaal prima overigens. Als je een complex ontwerp hebt waarbij er op een gegeven moment zaken los komen te liggen kan het zinvol zijn bepaalde lijnen voorrang te geven. Je kunt een lijn voorrang geven door erop te klikken en in het menu met kleurtjes een andere kleur dan zwart te geven. Kijk op het plaatje hieronder, de lijn die je hebt geselecteerd zal met een geel kruis worden aangegeven en met je muis kun je nu een kleur kiezen.
Dan:
- Plaats het te snijden materiaal in de lasersnijder. Hout e.d. kan nog wel eens een klein beetje krom zijn. Verzwaar het met de gewichtjes.
- Tip: Let er wel even op dat de gewichtjes niet op de plaats liggen waar gesneden moet worden.
- Kijk in het bakje met voorbeeldjes of er van je materiaal een voorbeeld is. Dit is fijn want de speciale instellingen voor snelheid en intensiteit staan hierop al aangegeven.
- Stel voor elke lijn kleur nu het volgnummer in en geef de intensiteit en snelheid aan. Als je wilt dat iets goed gesneden wilt worden zal de snelheid doorgaans wat lager zijn en de intensiteit wat hoger. Bij inbranden of graveren is het precies omgekeerd.
Op het plaatje hierboven zie je dat de rode lijnen als eerste gedaan worden en de zwarte als laatste; De Intensiteit verschilt ook. De zwarte lijnen worden flink doorgebrand terwijl de rode slechts een beetje meekrijgen.
- Beweeg de snijkop naar het beginpunt toe. Dit doe je met de pijltjes op de lasersnijder zelf (maar kan eventueel ook vanuit het Control Panel in Retina Engrave 3D).
- Check of er wel genoeg ruimte is (space check): Klik op de knop waarop vier pijltjes staan. Dit kan op de lasersnijder zelf of vanuit het programma. Als de schaal en dimensies van je ontwerp kloppen dan kun je doorgaan. Zo niet zul je terug moeten naar de tekentafel (letterijk en figuurlijk).
- Nu is het zaak de laser goed te calibreren, dwz de focusafstand precies op je materiaal te krijgen.
- Dit doe je door de metalen cilinder met oranje markering onder de laser, maar op je materiaal te zetten.
- Draai het calibratie schroefje los zodat de snijkop naar onderen zakt.
- Zodra deze op de cilinder is dan is de hoogte precies goed!
- De klep van de lasersnijder moet dicht zijn, dan pas kun je met snijden beginnen door op de 'Play' knop te klikken.
- Gaat er iets mis dan kun je altijd de grote rode knop op de lasersnijder indrukken zodat de laser uitgaat.
- Wil je hetzelfde ontwerp nog een keer snijden dan hoef je eigenlijk alleen maar weer op 'Play' te klikken. Natuurlijk zul je dan wel eerst de snijkop naar een nieuwe plaats moeten verplaatsen zodat er voldoende materiaal is.