OMA-Intro 3D Design: verschil tussen versies

Uit Aureus Beta
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(14 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
In dit onderdeel leer je een 3D object te ontwerpen en te printen met een 3D printer.  
 
In dit onderdeel leer je een 3D object te ontwerpen en te printen met een 3D printer.  
 +
 +
{| class="wikitable"
 +
!Planning
 +
|-
 +
|Week 1
 +
|Het meest belangrijke is een account voor TinkerCad dus daar moet je echt mee beginnen. Als je dat voor elkaar hebt en je hebt het voorbeeld precies kunnen namaken dan zijn we al heel tevreden.
 +
|-
 +
|Week 2
 +
|Je maakt de sleutelhanger verder af en exporteert hem. Daarna kun je hem misschien uitprinten.
 +
|-
 +
|Week 3
 +
|De kans is groot dat alles af was, maar je de boel nog moet uitprinten. Dat kun je deze les misschien doen. Let er even op dat je meerdere objecten tegelijk kunt uitprinten (maar daar moet je wel voor samenwerken)!
 +
|}
 +
  
 
__TOC__
 
__TOC__
Regel 7: Regel 21:
 
Tegenwoordig kan je de meest fantastische dingen maken met een 3D printer. Bedrijven gebruiken het om supersnel nieuwe prototypes te ontwikkelen. Universiteiten gebruiken 3D printers om heel nauwkeurig kleine onderdelen te maken in hun onderzoek en in de bouw wordt geëxperimenteerd met het 3D printen van huizen. Voordat je echter iets kunt 3D printen, moet je eerst iets in 3D kunnen ontwerpen. Dus laten we daar maar eerst mee beginnen!
 
Tegenwoordig kan je de meest fantastische dingen maken met een 3D printer. Bedrijven gebruiken het om supersnel nieuwe prototypes te ontwikkelen. Universiteiten gebruiken 3D printers om heel nauwkeurig kleine onderdelen te maken in hun onderzoek en in de bouw wordt geëxperimenteerd met het 3D printen van huizen. Voordat je echter iets kunt 3D printen, moet je eerst iets in 3D kunnen ontwerpen. Dus laten we daar maar eerst mee beginnen!
  
==Autodesk Fusion==
 
[[file:Fusion_Logo.jpg|100px|thumb|right|Logo Fusion]]Er zijn heel veel programma’s om 3D te ontwerpen. Twee populaire gratis opties zijn bijvoorbeeld Blender en Sketch (van Google). Maar beide programma’s hebben soms wat moeite met ontwerpen die je vervolgens ook kunt maken. Vandaar dat wij Fusion 360 gebruiken (van Autodesk). Je vindt het op de laptop onder het logo dat je hier rechts ziet.
 
Ook thuis kan je Fusion (gratis) gebruiken. Het bedrijf Autodesk heeft namelijk bedacht dat het gratis moet zijn voor mensen in het onderwijs, dus ook voor leerlingen. Ga daarvoor naar deze link: http://autode.sk/2vAiStr , maak een account en download Fusion 360. Het voordeel is dat al je ontwerpen in de cloud worden opgeslagen, zodat je thuis verder kunt werken aan je ontwerpen waar je op school mee begonnen bent.
 
  
==Openingsscherm==
+
==Een TinkerCad account==
Als je Fusion opent, zie je een scherm dat lijkt op het scherm hieronder. Aan de linkerkant staan al je ontwerpen. Die kan je eenvoudig openen door erop te dubbelklikken. In het grote vak zie je (meestal) het laatste ontwerp staan waar je aan gewerkt hebt. Beide zijn als het goed is nu nog leeg bij jou. Laten we dus maar snel eens beginnen met ons eerste ontwerp (het muntje)!
+
TinkerCad is een programma dat web-based is. Dat betekent dat je het via een webbrowser (Chrome, Firefox, Safari of Edge ofzo) kunt benaderen en ermee werken. Het voordeel is dus dat je dit ook thuis kunt doen en op je chromebook. Het nadeel is dat je er wel een aparte account moet hebben (want anders weten zij niet wie jij bent ...).
  
[[File: 3d_1.jpg]]
+
Hiervoor moet je wat extra stappen doorlopen, lees dit stuk heel goed want anders gaan er dingen mis.
  
Klik op het icoon van de bladzijde en vervolgens op “New Design”
 
  
[[File: 3d_2.jpg]]
+
Open om te beginnen je webbrowser en ga dan naar de website van TinkerCad. Dit kun je ook doen door dit in de adresbalk in te vullen, of er gewoon op te klikken: https://www.tinkercad.com
  
Je krijgt dan een mooi leeg scherm. De meeste 3D ontwerpen beginnen altijd 2D. De 3D printer maakt namelijk je ontwerp laag voor laag, dus we moeten beginnen om eerst maar eens onze eerste laag te ontwerpen. Dat doen we door te klikken op “Create Sketch”. Je ziet dan als het goed is drie vlakken in je scherm. We moeten nu aan Fusion laten weten in welk vlak we ons ontwerp willen maken. We willen iets plats maken, dus we selecteren het onderste vlak tussen de blauwe en rode lijn. Als het goed is krijg je nu een mooi ruitjesvel te zien, waarop we onze tekening kunnen maken!
+
Rechts bovenin zie je nu 'Register' staan. Klik daarop.
  
[[File: 3d_3.jpg]]
+
[[file:Tinkercad-account01.png|500px]]
  
Als je op het pijltje naast SKETCH klikt, krijg je allerlei opties om figuren te tekenen. We willen graag een muntje, dus een cirkel volstaat (tenzij jouw muntje een andere vorm krijgt natuurlijk).
 
  
[[File: 3d_4.jpg]]
+
Vervolgens krijg je het volgende in beeld. Hier moet je klikken op 'Een persoonlijk account aanmaken'.
  
Eerst vraagt Fusion om aan te geven waar het midden van de cirkel moet komen. Daarna vraagt het programma wat de diameter van de cirkel moet zijn (tip: weet je niet wat de diameter van een cirkel is? Google het dan nu even snel). Des te groter we het muntje maken, des te langer de printer erover doet. Maar aan een te klein muntje hebben we ook niks. Een diameter van 30 mm is voor ons nu goed genoeg. Typ dus 30 in het vakje en klik op enter. Klik vervolgens op “Stop Sketch”.
+
[[file:Tinkercad-account02.png|350px]]
  
[[File: 3d_5.jpg]]
 
  
Fusion gaat nu terug naar het 3D scherm. Door rechtsboven op het kubusje te klikken, kun je je cirkel van alle kanten bekijken. Zoom een beetje in of uit als je je cirkel te klein of te groot vindt. Alleen een cirkel is natuurlijk wel een beetje saai. Daar gaan we snel iets aan doen.
+
Nu wordt het spannend! Hier klik je op 'Registreren met e-mail'.
  
==Extrude==
+
[[file:Tinkercad-account03.png|350px]]
De extrude optie stelt je in staat om vanuit een 2D afbeelding iets 3D te maken door je afbeelding als het ware de 3D in te trekken. Het leuke is, dit werkt twee kanten op. Je kan de Extrude optie ook gebruiken om dingen weg te snijden. We gaan het allebei nu proberen! Selecteer je cirkel en klik op het pijltje naast Create en vervolgens op Extrude. Nu kan je aangeven hoe ver de afbeelding moet worden getrokken. De meeste muntjes zijn dun, dus wij gaan voor 1,0 mm. Als het goed is, ziet je ontwerp er zo uit.  
 
  
[[File: 3d_6.jpg]]
+
Klik daarna op 'Volgende'.
  
Tijd om onze initialen erop te zetten. Zorg ervoor dat je muntje niet geselecteerd is (niet blauw) en klik weer Create Sketch. Selecteer weer het platte vlak (ook wel XY vlak genoemd) en klik op het pijltje naast SKETCH om de opties voor figuren te krijgen. Een ervan is tekst, die willen we hebben! We kunnen nu aangeven waar we de tekst willen hebben, klik op een willekeurig punt op de cirkel. Er verschijnt nu een klein schermpje waarop je kan aangeven wat voor tekst je wilt.
 
  
[[File: 3d_7.jpg]]
+
Om te beginnen moet je vertellen uit welk land je komt, en veel belangrijker nog: Wanneer je geboren bent! Je mag wel niet jokken, maar in dit geval is het slim om even wel te doen. Vul dus bij je geboortejaar 2001 in ofzo ... Erg stout allemaal, maar anders kun je niet aan de slag ...
  
De hoogte moet iets kleiner zijn dan de diameter van het muntje, bijvoorbeeld 28 mm. Door te klikken op het blauwe cirkeltje kunnen we de tekst verplaatsen, door het cirkeltje op de boog te verplaatsen kunnen we de tekst draaien. Als je tevreden bent over de positie en grootte van je tekst, klik op Stop Sketch. Je gaat nu weer terug naar je 3D-afbeelding. Probeer nu maar eens je letter met behulp van Extrude op je muntje te krijgen in 3D. Lukt het je om iets te maken dat hierop lijkt? Het hoeft natuurlijk niet precies hetzelfde te zijn, het is bijvoorbeeld leuk om je eigen initialen op het muntje te zetten! Maak een ontwerp dat uniek is! Let er wel op dat het niet groter is dan 30 mm en denk eraan dat de dingen op het muntje niet té klein zijn. Een lijn dunner dan 0,40 mm kan de 3D printer niet goed printen. Tevreden? Sla je ontwerp dan op.
+
[[file:Tinkercad-account04.png]]
  
[[File: 3d_8.jpg]]
+
Klik daarna op 'Volgende'.
  
==3D Printer==
+
Bijna klaar! Nu hoef je alleen nog maar je e-mailadres in te vullen. Het is slim om hier je school e-mail in te vullen. Een wachtwoord mag je zelf kiezen (dat hoeft niet hetzelfde te zijn als je school e-mail wachtwoord).
De 3D printer die we op school gebruiken is de Prusa i3 MK2. Helaas is een 3D printer niet zo slim als een normale 2D printer. Nadat je bijvoorbeeld vanuit Word een document naar een 2D printer stuurt, moet de printer nog weten wanneer die een puntje zet. Hij zet een heleboel puntjes die samen een letter, een woord en een zin vormen. De 2D printer heeft hier zelf een programma voor. Maar, een 3D printer niet. Er zijn namelijk heel veel meer mogelijkheden waarop die dit kan doen dan een 2D printer. Dus hebben we voor een 3D printer aparte software die dit voor de printer doet, in ons geval Slic3r. Slic3r kan niet zomaar met alle bestanden overweg. Dus we moeten vanuit Fusion 360 het ontwerp gereed maken voor Slic3r. Klik in Fusion op het icoon van de pagina en vervolgens op 3D print. Er opent nu een schermpje dat 3D print heet.  Selecteer je muntje en klik vervolgens op OK. Er moeten geen vinkjes staan (zie afbeelding)! Als het goed is kan je daarna kiezen waar je je ontwerp wilt opslaan. Kies een logische locatie.
 
  
[[File: 3d_9.jpg]]
+
[[file:Tinkercad-account05.png|350]]
[[File: 3d_10.jpg]]
 
  
==Slic3r==
+
Tot slot klik je op 'Account aanmaken'.
[[File:3d_11.png|50px|right]]Slic3r staat al voor je geïnstalleerd op de laptops op school. Als je thuis op je computer wilt zetten, dan kan je het programma (+ heel veel andere programma’s voor de printer) hier vinden: http://bit.ly/2wgnDKg. Op de laptops op school vind je het programma onder het icoon dat hiernaast staat.
 
  
+
In het laatste schermpje mag je nog een vinkje aanvinken, maar dat zou ik niet doen. Wel moet je op 'Klaar' klikken.
Als je het programma start, dan krijg je een scherm dat hier op lijkt:
 
  
[[File: 3d_12.jpg]]
+
[[file:Tinkercad-account06.png|350]]
  
Door linksboven op [[File:3d_13.jpg]] te klikken, kun je je ontwerp toevoegen aan het programma. Doe dit. Het programma bedenkt vervolgens zelf wat de handigste manier is om je ontwerp te printen. Hier heeft het niet altijd gelijk in! Als je muntje rechtop staat, klik er dan met de rechtermuis knop op en selecteer rotate. Het geeft je dan de mogelijkheid om het muntje rondom een as te draaien. De assen zie je op het plaatje hierboven. De blauwe lijn is de z-as, de rode de x-as en de groene de y-as. Bij wiskunde leer je hoe je moet werken met deze assen. Voor nu is het voldoende als je even nadenkt hoe je je muntje moet draaien. Dit is meestal rond de x-as of de y-as. Klik op de goede as. Vervolgens moet je aangeven hoever het muntje moet draaien. 360 betekent dat het muntje 360 graden draait, oftwel precies een heel rondje. Dat is natuurlijk niet zo zinvol. Meestal wil je dat je muntje maar een kwart rondje draait, oftewel 90 graden ( 360 gedeeld door 4 ).
 
Nu is het tijd om de goede instellingen te selecteren. Helaas pakt de MacBook niet automatisch de goede instellingen, dus moeten we dit handmatig doen. Kijk goed op de plaatjes hieronder welke instellingen je moet hebben.
 
  
Weet je zeker dat alle instellingen kloppen? Klik dan op [[File:3d_14.jpg]] . Zet dit bestand op de SD-card van de printer en je kan je ontwerp eindelijk gaan printen! Hier vind je een korte handleiding voor de 3D printer: [[Handleiding 3D Printer]]
+
Voila! Je bent helemaal klaar nu.
 +
 
 +
[[file:Tinkercad-account07.png]]
 +
 
 +
 
 +
==Starten met TinkerCad==
 +
De eerste les TinkerCad is er eentje die je gewoon via YouTube kunt bekijken. Hiep hiep hoera. Het is slim om de video zo nu en dan op pauze te zetten en het is ook slim om even van een headset of oortjes gebruik te maken.
 +
 
 +
Bekijk deze video: https://youtu.be/vmEblgBn3tw
 +
 
 +
Als je de video hebt bekeken maak je zelf ook een sleutelhanger. We willen wel iets bijzonderders zien dan alleen maar tekst enzo, dus doe je best. Er zijn ook zo nu en dan sleutelhangers nodig voor liftsleutels en dergelijke. Wat je ook kunt doen is dus even bij je docent of de conciërge langsgaan om te vragen of er nog iets nodig is. Zo help je jezelf, een ander en het milieu!
 +
 
 +
==Uhm ... welke printer moet ik gebruiken?==
 +
 
 +
Het is super duper belangrijk om er even bij stil te staan welke printer je gaat gerbuiken. We hebben twee typen staan:
 +
* Prusa Mini printers: Die zijn herkenbaar aan de oranje onderdelen.
 +
* Creality printers: Die zijn herkenbaar want die hebben GEEN oranje onderdelen ... (en zien eruit als een soort grote doos).
 +
 
 +
 
 +
Ook is er nog een andere bijzonderheid:
 +
* Als je iets met de Prusa printers wilt printen, dan heb je een USB Stick nodig.
 +
* Als je iets met de Creality printers wilt printen dan heb je een SD Card nodig EN een speciale USB Card Schrijver (dit ziet eruit als een zwarte USB Stick ...)!
 +
 
 +
 
 +
Je kunt printen op een printer die vrij is, dus check eerst even welk type printer er vrij is. Als er eentje te gebruiken is, dan moet je nog een USB Stick of SD Card halen. Als er geen printer vrij is dan kun je het de volgende week uitprinten. Vanaf hier kun je ook niet meer op je chromebook werken, maar moet je op één van de vier computers in de Print & Snij Ruimte verder.
 +
 
 +
==Slicen==
 +
De 3D printer maakt allemaal kleine laagjes van het object dat jij gemaakt hebt. Daarvoor moet het object dat je gemaakt hebt wel eerst vertaald worden of eigenlijk beter nog: Het moet in dunne laagjes worden opgedeeld (ge-sliced in het Engels). Hiervoor gebruik je een programma dat meestal een 'Slicer' genoemd wordt. Helaas werken de meeste printers het best met hun 'eigen' slicer ... ook de onze. Als je weet op welke printer je het object wilt afdrukken moet je dus even kiezen en het goede filmpje bekijken:
 +
 
 +
* Hoe je iets dat je gemaakt hebt naar de Creality printers krijgt, dat zie je hier: https://youtu.be/W4YyrFij2Co
 +
* Hoe je iets dat je gemaakt hebt naar de Prusa printers krijgt, dat zie je hier: https://youtu.be/xj6lSnJwQEQ
 +
 
 +
Let erop dat de software waarmee je moet slicen op de computers in de Print & Snij Ruimte staat ...
  
[[File:3d_15.jpg]]
 
[[File:3d_16.jpg]]
 
[[File:3d_17.jpg]]
 
[[File:3d_18.jpg]]
 
[[File:3d_19.jpg]]
 
  
 
==Vervolg==
 
==Vervolg==
  
Nu begint natuurlijk het echte werk pas! Extrude is slechts één van de vele opties die Fusion 360 biedt, maar wel een heel handige optie! Alleen hoef je niet altijd alles helemaal zelf te verzinnen. Er zijn heel veel mensen die al 3D ontwerpen gemaakt hebben en die je zelf kunt aanpassen. Een website met heel veel voorbeelden is bijvoorbeeld Thingiverse. Kijk maar eens naar deze ontwerpen:
+
Er zijn heel veel mensen die al 3D ontwerpen gemaakt hebben en die je zelf kunt aanpassen. Een website met heel veel voorbeelden is bijvoorbeeld Thingiverse. Kijk maar eens naar deze ontwerpen:
 
* https://www.thingiverse.com/thing:1997469
 
* https://www.thingiverse.com/thing:1997469
 
* https://www.thingiverse.com/thing:323038
 
* https://www.thingiverse.com/thing:323038
Regel 80: Regel 107:
 
* https://www.thingiverse.com/thing:1576163
 
* https://www.thingiverse.com/thing:1576163
  
Alle bestanden van Thingiverse kan je in principe gelijk printen. Voeg het bestand toe aan Slic3r en check de instellingen. Maar, let op, met name de grootte kan nog al eens afwijken. Zorg ervoor dat je bestand maximaal 3 cm hoog is! Anders duurt het meer dan een lesuur om het te printen. Zin in een uitdaging? Open het ontwerp dan eerst in Fusion (door de Import-optie te gebruiken) en pas het ontwerp aan aan jouw wensen.
+
Alle bestanden van Thingiverse kan je in principe gelijk printen. Voeg het bestand toe aan de slicer en check de instellingen. Maar, let op, met name de grootte kan nog al eens afwijken. Zorg ervoor dat je bestand maximaal 3 cm hoog is! Anders duurt het meer dan een lesuur om het te printen. Zin in een uitdaging? Open het ontwerp dan eerst in Tinkercad (door de Import-optie te gebruiken) en pas het ontwerp aan aan jouw wensen.
 
 
==Verder leren==
 
  
Mensen die goed zijn in 3D ontwerpen zijn erg gewild bij bedrijven. Goed worden in Fusion 360 is daarom niet alleen erg leuk, maar ook erg nuttig. Op de website van Autodesk kun je heel veel cursussen vinden om met Fusion te leren werken. De eerste cursus vind je hier https://academy.autodesk.com/course/88151/introduction-to-fusion360-design-a-lamp-in-an-hour . Wij zijn enorm benieuwd wat voor ontwerpen jullie kunnen maken. Dit is niet voor niets OMA ;).
 
  
[[Category:''Categorie naam'']]
+
[[Category:OMA]]

Huidige versie van 19 sep 2023 om 12:19

In dit onderdeel leer je een 3D object te ontwerpen en te printen met een 3D printer.

Planning
Week 1 Het meest belangrijke is een account voor TinkerCad dus daar moet je echt mee beginnen. Als je dat voor elkaar hebt en je hebt het voorbeeld precies kunnen namaken dan zijn we al heel tevreden.
Week 2 Je maakt de sleutelhanger verder af en exporteert hem. Daarna kun je hem misschien uitprinten.
Week 3 De kans is groot dat alles af was, maar je de boel nog moet uitprinten. Dat kun je deze les misschien doen. Let er even op dat je meerdere objecten tegelijk kunt uitprinten (maar daar moet je wel voor samenwerken)!


Inleiding

Tegenwoordig kan je de meest fantastische dingen maken met een 3D printer. Bedrijven gebruiken het om supersnel nieuwe prototypes te ontwikkelen. Universiteiten gebruiken 3D printers om heel nauwkeurig kleine onderdelen te maken in hun onderzoek en in de bouw wordt geëxperimenteerd met het 3D printen van huizen. Voordat je echter iets kunt 3D printen, moet je eerst iets in 3D kunnen ontwerpen. Dus laten we daar maar eerst mee beginnen!


Een TinkerCad account

TinkerCad is een programma dat web-based is. Dat betekent dat je het via een webbrowser (Chrome, Firefox, Safari of Edge ofzo) kunt benaderen en ermee werken. Het voordeel is dus dat je dit ook thuis kunt doen en op je chromebook. Het nadeel is dat je er wel een aparte account moet hebben (want anders weten zij niet wie jij bent ...).

Hiervoor moet je wat extra stappen doorlopen, lees dit stuk heel goed want anders gaan er dingen mis.


Open om te beginnen je webbrowser en ga dan naar de website van TinkerCad. Dit kun je ook doen door dit in de adresbalk in te vullen, of er gewoon op te klikken: https://www.tinkercad.com

Rechts bovenin zie je nu 'Register' staan. Klik daarop.

Tinkercad-account01.png


Vervolgens krijg je het volgende in beeld. Hier moet je klikken op 'Een persoonlijk account aanmaken'.

Tinkercad-account02.png


Nu wordt het spannend! Hier klik je op 'Registreren met e-mail'.

Tinkercad-account03.png

Klik daarna op 'Volgende'.


Om te beginnen moet je vertellen uit welk land je komt, en veel belangrijker nog: Wanneer je geboren bent! Je mag wel niet jokken, maar in dit geval is het slim om even wel te doen. Vul dus bij je geboortejaar 2001 in ofzo ... Erg stout allemaal, maar anders kun je niet aan de slag ...

Tinkercad-account04.png

Klik daarna op 'Volgende'.

Bijna klaar! Nu hoef je alleen nog maar je e-mailadres in te vullen. Het is slim om hier je school e-mail in te vullen. Een wachtwoord mag je zelf kiezen (dat hoeft niet hetzelfde te zijn als je school e-mail wachtwoord).

350

Tot slot klik je op 'Account aanmaken'.

In het laatste schermpje mag je nog een vinkje aanvinken, maar dat zou ik niet doen. Wel moet je op 'Klaar' klikken.

350


Voila! Je bent helemaal klaar nu.

Tinkercad-account07.png


Starten met TinkerCad

De eerste les TinkerCad is er eentje die je gewoon via YouTube kunt bekijken. Hiep hiep hoera. Het is slim om de video zo nu en dan op pauze te zetten en het is ook slim om even van een headset of oortjes gebruik te maken.

Bekijk deze video: https://youtu.be/vmEblgBn3tw

Als je de video hebt bekeken maak je zelf ook een sleutelhanger. We willen wel iets bijzonderders zien dan alleen maar tekst enzo, dus doe je best. Er zijn ook zo nu en dan sleutelhangers nodig voor liftsleutels en dergelijke. Wat je ook kunt doen is dus even bij je docent of de conciërge langsgaan om te vragen of er nog iets nodig is. Zo help je jezelf, een ander en het milieu!

Uhm ... welke printer moet ik gebruiken?

Het is super duper belangrijk om er even bij stil te staan welke printer je gaat gerbuiken. We hebben twee typen staan:

  • Prusa Mini printers: Die zijn herkenbaar aan de oranje onderdelen.
  • Creality printers: Die zijn herkenbaar want die hebben GEEN oranje onderdelen ... (en zien eruit als een soort grote doos).


Ook is er nog een andere bijzonderheid:

  • Als je iets met de Prusa printers wilt printen, dan heb je een USB Stick nodig.
  • Als je iets met de Creality printers wilt printen dan heb je een SD Card nodig EN een speciale USB Card Schrijver (dit ziet eruit als een zwarte USB Stick ...)!


Je kunt printen op een printer die vrij is, dus check eerst even welk type printer er vrij is. Als er eentje te gebruiken is, dan moet je nog een USB Stick of SD Card halen. Als er geen printer vrij is dan kun je het de volgende week uitprinten. Vanaf hier kun je ook niet meer op je chromebook werken, maar moet je op één van de vier computers in de Print & Snij Ruimte verder.

Slicen

De 3D printer maakt allemaal kleine laagjes van het object dat jij gemaakt hebt. Daarvoor moet het object dat je gemaakt hebt wel eerst vertaald worden of eigenlijk beter nog: Het moet in dunne laagjes worden opgedeeld (ge-sliced in het Engels). Hiervoor gebruik je een programma dat meestal een 'Slicer' genoemd wordt. Helaas werken de meeste printers het best met hun 'eigen' slicer ... ook de onze. Als je weet op welke printer je het object wilt afdrukken moet je dus even kiezen en het goede filmpje bekijken:

Let erop dat de software waarmee je moet slicen op de computers in de Print & Snij Ruimte staat ...


Vervolg

Er zijn heel veel mensen die al 3D ontwerpen gemaakt hebben en die je zelf kunt aanpassen. Een website met heel veel voorbeelden is bijvoorbeeld Thingiverse. Kijk maar eens naar deze ontwerpen:

Alle bestanden van Thingiverse kan je in principe gelijk printen. Voeg het bestand toe aan de slicer en check de instellingen. Maar, let op, met name de grootte kan nog al eens afwijken. Zorg ervoor dat je bestand maximaal 3 cm hoog is! Anders duurt het meer dan een lesuur om het te printen. Zin in een uitdaging? Open het ontwerp dan eerst in Tinkercad (door de Import-optie te gebruiken) en pas het ontwerp aan aan jouw wensen.